Steak, grill, flekken, receptek,

Üdvözlöm! Remélem sok tanáccsal szolgálhatók a steak, grill, flekken kedvelőinek, valamint ötleteket adhatok az alapanyag beszerzéséhez.

Flekken


Hozzávalók:
4 szelet, egyenként 15 dkg-os strucc filé, 4 evőkanál Gyros Flekken gyorspác, 1 dl étolaj



Elkészítés:
A hússzeleteket kissé kiverjük.
A Flekken gyors páccal alaposan bedörzsöljük, az olajjal meglocsoljuk, majd letakarva, hűtőszekrényben 15 percig érleljük.
Ezután forró grillrácson oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Sütés közben a megmaradt fűszeres olajjal kenegetjük.
Ha megsült letakarjuk, vagy alufóliába csomagoljuk, és 5-6 percig a saját gőzében állni hagyjuk.
Tálaláskor grillezett zöldségekkel kínáljuk.

Alapanyag rendeléshez kattintson ide!!


Pácolt flekken hagymákkal

Hozzávalók 8 személyre:

8 szelet strucc filé (kb. 1,2 kg)

4 fej lilahagyma

4 fej vöröshagyma

3 fej fokhagyma

32 db gyöngyhagyma

25 dkg cukkini

1 dl olaj

flekken fűszerkeverék

A páchoz:

2 evőkanál mustár

3 gerezd reszelt fokhagyma

1 evőkanál erőspaprikakrém

1 dl olaj

A köret (4 személyre!):

8 közepes, héjában főtt burgonya


Előkészítés:
A húst leöblítjük, leszárogatjuk. A pác alapanyagait összekeverjük és megkenjük vele a hússzeleteket, majd letakarva hűtőben 1-2 napig érleljük.

Elkészítés:
Megtisztítjuk a hagymákat, a lila- és a vöröshagymákat cikkekre vágjuk, a fokhagymákat forró vízben 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük. Cukkinit megmossuk, fél cm vastag karikákra vágjuk. Kevés olajat felforrósítunk, a cikkekre vágott hagymákat és a gyöngyhagymákat 4 percig pirítjuk benne, majd beletesszük a cukkinit és a forrázott fokhagymákat. Sózzuk, és a cukkini puhulásáig pároljuk a keveréket. A hússzeleteket megszórjuk a fűszerkeverékkel, és a maradék forró olajban megsütjük. A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a megtisztított, darabokra vágott főtt burgonyát, sózzuk és kiszedjük. A serpenyőbe öntünk 1-1,5 dl vizet, hogy a sok finom pörzsanyag ne vesszen kárba, felforraljuk. Amikor felforrt, ráöntjük a hagymákra, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 2 nap múlva
1 adag körettel: 731 kcal

Alapanyag rendeléshez kattintson ide!!


Tárcsás strucc flekken


Lehetőleg szép egyenletes vékony strucchús szeleteket használjunk. Kicsit klopfoljuk.
Elkészítjük a pácot, olajhoz hozzáadunk borsot, zuzott fokhagymát, mustárt, izlés szerint fűszereket, fűszerkeveréket. Jól összekeverjük, és a páccal megkenjük a húsok mindkét oldalát. Jól záró edényben pár napig, hűtőben érleljük.

A felmelegitett tárcsára egy kevés olajos páclevet öntünk, majd a tárcsára rakjuk a pácolt hússzeleteket, ídönként a tárcsában lévő összegyült páclében megforgatva szép ressre sütjük
Tálalhatjuk friss kenyérrel, tárcsán sült krumplival, zödségekkel és friss salátákkal.

A tárcsa előnye:
A vastag acél egyenletes hőt biztósít.
Nem szükséges faparázs, lángon is használható.
Az értékes szaft a tárcsában összegyülik, nem csepeg a tűztérbe.
Bármilyen hús, hal, krumpli, zöldség sütésére alkalmas.

Alapanyag rendeléshez kattintson ide!!


Fokhagymás flekken spárgaszósszal


Amíg még tart a spárgaszezon, folytassuk ezzel a sort. A flekkent amúgyis mindenki szereti, jó fokhagymásan, mustárosan, grillezve. A hús tűzforró, a spárgaszósz hideg, ezzel az egyszerű, friss, könnyű összeállítással köszöntjük a beköszöntő globális felmelegedést.


Kicsit előre kell hozzá gondolkozni, mert a Strucc steak-et érdemes bepácolni már a grillezés előtti napon. A húst zúzott fokhagymával, frissen durvára őrölt feketeborssal és mustárral alaposan bedörzsöljük, olajjal felöntjük, úgy, hogy ellepje. Lefedve hűtőbe rakjuk. Másnap a tarjaszeleteket - nejlonnal lefedve- kiklopfoljuk, és nekiállunk a spárgaszósz elkészítésének.


Az eljárás sok tekintetben hasonlít a spárgakrémleves készítéséhez. Én itt is fehér spárgát használok, amelyet meghámozok, a fás alsó részét és a fejeket levágom. Fás részt eldobom, fejeket félreteszem. A többit darabokra vágom. Vajon hagymát pirítok, de csak míg üveges nem lesz. Ekkor dobom rá a spárgát, majd felöntöm vízzel. Megszórom fehérborssal, kevés cukorral, és dobok bele erőleveskockát is. Mikor már majdnem puha, beledobom a spárgafejeket is.


Liszttel elkevert tejföllel behabarom, de nem csak úgy bele, hanem előzetesen ún. hőkiegyenlítéses módszerrel feltöltögetem és elkeverem a lisztes tejfölt a spárga forró levével, csak utána megy bele a habarás a szószba. Megvárom míg besűrűsödik, majd friss petrezselymet és egy citrom frissen facsart levét adom hozzá. A spárgaszószt hűtőben, vagy jeges vízben gyorsan lehűtöm.


A flekkent, ha van, grillrácson, egyéb esetben forró serpenyőben sütjük ki. Érdemes gondolni rá, hogy a pácoláskor nem tettünk rá sót, így a sütés közben mindkét oldalát kíméletesen megsózzuk. A forró húst a hideg szósszal tálaljuk és - legalább átmenetileg- örülünk a világnak.

Alapanyag rendeléshez kattintson ide!!


Fokhagymás flekken

Hozzávalók:

4 személyre:
8 szelet strucc steak
8 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, liszt, olaj


Elkészítés:

A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk, hogy a hús, sütés közben ne ugorjon össze. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A hússzeleteket borsozzuk, lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. A megsült hússzeleteket papírtörlőre szedjük, amíg az olaj lecsepeg, majd a szeleteket tálra rakjuk. Tetejüket az apróra vágott fokhagymával, sóval megszórjuk. A sütéshez használt - újból felhevített - kb. két-három evőkanál olajjal meglocsoljuk. (Akkor jó, ha a ráöntött forró olaj hatására a fokhagyma sisteregni kezd.) Sült burgonya, vagy rizskörettel és savanyúsággal tálaljuk, de friss kenyérrel és kovászos uborkával fogyasztva is finom.



Hozzávalók:
200gr. Őzláb vagy róka gomba
1 ág friss kakukkfű
1 kg. Strucc Fan filé

bors
flekken fűszer
1 dl. Olaj
1 dl száraz vörösbor

Elkészítés:
A gombát alaposan megtörölgetjük, megtisztítjuk a levélmaradványoktól, nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, leveleit leszedegetjük. A hússzeleteket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, gyengén kiverjük.
Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakára a hűtőben tesszük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a "takarót", és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Szabad tűzön, roston is süthetjük, de a gombát külön edényben kell pirítani, mivel könnyen megég vagy belepottyan a parázsba!


Egzotikus hamis flekken


Hozzávalók 4 főre
1kg darált Strucchús, 4 kiskanál Flekken gyorspác, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj


Elkészítés
A húst keverőtálba töltjük, a Flekken gyorspáccal meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd alaposan összegyúrjuk. Letakarva, legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Sütés előtt, amikor már a faszén csak parázslik, a fűszeres masszából, beolajozott kézzel kb. 4 centi vastag, hosszúkás hengereket formálunk. Ezeket hosszában átszúrva nyársra fűzzük, s a parázs fölé állított rácsra rakjuk.

Forgatva és olajjal kenegetve megsütjük, majd a nyársat kihúzzuk belőle és kissé ferdén fölszeleteljük, majd tányérokra rakjuk. Friss ropogós kenyeret, ketchupot és vegyes salátát kínálunk hozzá.


Tatár Beefsteak



Adott egy szép darab Strucc filé.
Az előkészítést biztos, hogy azzal kell kezdeni, miszerint a megmosott filét vékony hártyáját egy éles pengéjű késsel lefejtjük.

Eddig rendben megy a dolog. Ezután nekem dilemmám támad, hogy most kell pácolni ezt a húst, vagy sem. Könyv szerint ugyanis a bélszínt enyhén borsos mártással kell bekennünk, szorosan egy tálba fektetni,és annyi olajat önteni rá, hogy ellepje. A hús korától függően a hűtőszekrényben 2-7 napig szükséges érlelni.

Őszintén bevallva, én nem pácolom a bélszínt, vagy csak ritkán, és akkor is csak legfeljebb egy éjszakát.

Szívesen venném, ha bárki, akinek a pácolással /nem pácolással kapcsolatosan vannak érvei/ellenérvei, megosztaná velem.

Mindenesetre ez a tatár beefsteak érlelés nélkül készült, és nagyon-nagyon finom volt!

A húst kétszer ledarálja helyettem a férjem.
A felsorolt hozzávalókkal ízlés szerint lehet ízesíteni, jól összekeverve a hússal.
Ezután szoktam én néhány órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek, majd forró pirítós kíséretében kínálni.

Ínyenceknek javaslom a tatár beefsteak ízesítését finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval is!
Vendégeknek tálalható a képen látható módon, így mindenki saját kedvére fűszerezheti. Ehhez a tálalási módhoz -feltételezem- célszerűbb valóban pácolni előzetesen a bélszínt.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 16
Heti: 49
Havi: 86
Össz.: 50 453

Látogatottság növelés
Oldal: Grill
Steak, grill, flekken, receptek, - © 2008 - 2024 - steak.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »